Népszámlálás – váljunk láthatóvá

Kedves Barátaink! Szülőtársak!

Az alábbiakban az AOSZ felhívását tesszük közzé a népszámlálással kapcsolatban.

Gyakran olvasunk olyan statisztikai adatokat, hogy a világon minden 59. ember autista. Vagy hogy legalább 100.000 személy érintett autizmusban Magyarországon. De ez tényleg így van? Nem tudjuk pontosan. Nem tudjuk pontosan, hogy hány autista személy él Magyarországon, csak azt tudjuk, hogy sokan vagyunk. Nincs pontos, minden területre kiterjedő nyilvántartás.

A szolgáltatások tervezhetősége érdekében pedig érthetően pontos számadatokra lenne szükség most és a jövőben is. Ha tudjuk, hogy pontosan hány óvodáskorú autista gyerek van, tudjuk, mennyi speciális óvodai férőhely és fejlesztés kell nekik. De azt is tudni fogjuk, hogy 3-10 év múlva mennyi iskolai férőhelyre, gyógypedagógusra, fejlesztési lehetőségre lesz szükség, 10-15 év múlva mennyi autizmus-specifikus nappali intézményi vagy éppen bentlakásos férőhelyre lesz igény. Azt is tudni fogjuk, hogy ezek az igények az ország melyik részén fognak mutatkozni. Ebben segítenek a népszámlálás összesített statisztikai adatai.

A 2011-es népszámláláson 5120-an vallották magát autista személynek. Most zajlik a 2022-es népszámlálás. Az állam a szolgáltatásokat, a férőhelyeket és a forrásokat a jövőben annyi emberre tervezi, ahányról a hivatalos adatokból tud.

Jelenleg nem látszunk! Rajtad is múlik, hogy láthatóvá váljunk!

Naponta megjelenő igény a szülők és az érintettek részéről az Autisták Országos Szövetsége felé, hogy ajánljunk pszichológust, pszichiátert, aki ért az autizmushoz. Olyan iskolát, óvodát, ahol biztosított az autizmus-specifikus fejlesztés, ahol a gyerek biztonságban van és jól érzi magát. Olyan autizmus-specifikus nappali intézményt, amely az oktatási rendszerből kikerülő fiatal felnőttek egyéni szükségleteinek megfelelő napközbeni ellátását, gondozását, képességeinek megőrzését és fejlesztését biztosítja. Olyan autizmus-specifikus bentlakásos intézményt, ami közel van a család lakóhelyéhez. Olyan védett munkahelyet, ahol ők is megbecsült tagjai lehetnek a társadalomnak.

Több autista személyre kellene szabni a szolgáltatásokat? Mi tudjuk! De nem látszanak. Rajtad is múlik, hogy láthatóvá váljunk!

Kérjük, hogy juttasd el ezt az információt a szervezet látókörében élő családok részére is, hogy számukra is látszódjon miért fontos a népszámlálási kérdőívben megjeleníteni, ha valamelyik családtag autizmussal él. 

Rendkívüli hírlevelünkben bővebb információkat olvashattok és segítséget a kérdőív kitöltéséhez is.

Itt olvasható hírlevelünk: https://aosz.hu/wp-content/uploads/2022/10/RENDKIVULI-HIRLEVEL-2022.10.10.pdf 

Ha segítségre van szükséged a kérdőív online kitöltésében, fordulj bizalommal az AOSZ Info-Pont irodák munkatársaihoz!  

 

A népszámlálásról részletesen ITT tájékozódhattok.

 

 Hanákné Szabó Tünde
Autisták Országos Szövetsége
1053 Budapest, Fejér Gy. u. 10.
Tel.: (1) 354-1073
tagszervezetek@esoember.hu

 

Friss híreinket, eseményeinket kövesse nyomon honlapunkon: www.aosz.hu

A DATA projektről híreinket, eseményeinket kövesse nyomon honlapunkon: www.data.aosz.hu